Tájékoztatás kérése a Munkaügyi Főfelügyelőségtől a tavaszi ellenőrzések kapcsán

Az ÖKA 2010. június 11-én levélben kért tájékoztatást az OMMF elnök asszonyától az önkéntes fogadó szervezetek körében tapasztalható munkaügyi ellenőrzések kapcsán. Az augusztus 10-én kelt válaszban az ellenőrzések eredményeiről is olvasható összefoglaló. Ez az önkénteseket fogadó szervezetek számára hasznos információkkal szolgálhat, így annak áttanulmányozását minden Köt. hatálya alá bejelentkezett szervezetnek ajánljuk.Itt olvasható az ÖKA által küldött levél, letölthető formában az OMMF válasz.Tisztelt Dudás Katalin!

Szentirmai Judit államtitkár asszony révén jutottam el Önhöz kérdésemmel. Államtitkár asszony egy márciusi rendezvényünkön tett arról említést, hogy munkaügyi ellenőrzések várhatóak a Közérdekű önkéntes tevékenység alkalmazásával kapcsolatosan. Az elmúlt hetekben több megyéből is hallottuk, hogy a regionális igazgatóság ellenőrei felkerestek civil szervezeteket, közintézményeket a Köt. alkalmazásának ellenőrzése céljából.

 Mivel az önkénteseket fogadók ellenőrzése egy új jelenség szerencsésnek tartanánk, ha egyezetésre kerülne sor, vagy kaphatnánk egy állásfoglalást (útmutatást) arra vonatkozóan, hogy pontosan, mely aspektusait vizsgálják a törvény alkalmazásának, illetve más törvények alkalmazását is vizsgálják-e az önkénteseket fogadó szervezeteknél? Az Önkéntes Központ Alapítvány koordinálja az Önindító Programot (TÁMOP 5.5.2), mely révén megyei önkéntes centrumok indulnak el, erősödnek meg országszerte. E hálózaton keresztül az önkéntes fogadók nagy részét értesíteni tudnánk, melyek így felkészülten várhatnák az ellenőröket. Jó volna megismerni az ellenőrzések okait, mennyiben a törvény megfelelő alkalmazása és mennyiben az esetleges bujtatott foglakoztatás kiszűrése a motiváció. Meglátásom szerint a törvény hatálya alá azon szervezetek jelentkeznek be jellemzően, melyek törvényesen kívánják fogadni az önkénteseket, így az ő ellenőrzésük nem tűnik a legcélravezetőbb eszköznek a visszaélések kiszűrésére. Persze ezek feltételezések a részemről, mert értelemszerűen nem tudhatom, hogy milyen minta alapján történnek az ellenőrzések.

Kérdésként merül fel, hogy csak a Köt. hatálya alá bejelentkezett szervezeteket és intézményeket vizsgálják-e, vagy olyan szervezeteket is melyek nem jelentkeztek be, vagy nem tartozhatnak a Köt hatálya alá. Ha igen akkor kérdésként merül fel, hogy ott mi alapján járnak el, ugyanis önkéntes tevékenységet a Köt. hatályán kívül is lehet végezni, viszont a törvényalkotó nem tette lehetővé, hogy például a nem közhasznú civil szervezetek bejelentkezhessenek a Köt. hatálya alá.

Hallottuk egy esetben, hogy önkéntesek jelenléti ívét is kérték az ellenőrök, arra vonatkozóan viszont a Köt. nem ír elő semmit. Ezen részletek tisztázása érdekében is hasznos és fontos lehetne az egyeztetés.

Megköszönném, ha Ön vagy érintett munkatársa tájékoztatást vagy egyeztetési lehetőséget biztosítana számomra ez ügyben.

Köszönettel:

F. Tóth András